Torrelles de Foix és un Poble cap de municipi de la Comarca de l’Alt Penedès (Barcelona)
A Torrelles de Foix hi anem el 28 de novembre de 2011 fem també Sant Martí Sarroca i altres de Alt Penedès
Dades del municipi
Gentilici | Torrellenc, torrellenca |
Superfície | 36,94 km² |
Altitud | 367 msnm |
Població (2013[1]) • Densitat |
2.360 hab. 63,89 hab/km² |
Historia del municipi
El municipi de Torrelles de Foix és situat al NW de la comarca de l’Alt Penedès. D’una extensió de 36,67 km 2 , limita al N amb els termes de la Llacuna (Anoia) i de Font-rubí, a l’E amb Sant Martí Sarroca, al S amb el Montmell (Baix Penedès) i a l’W amb Pontons. Travessa el terme la carretera local que, sortint de Vilafranca del Penedès, passa pel poble de Torrelles de Foix i el comunica amb la AP-2. Comprèn el poble de Torrelles de Foix, la urbanització Can Coral i les caseries i veïnats de les Llombardes, Cal Via, la Berna, el Cosconar, el Mas Bertran, Can Croset, el Pany i la Plana de les Torres.
La part muntanyosa del terme pertany al període del Triàsic mitjà, caracteritzat pel predomini de calcàries sovint fossilíferes (muschelkalk), que temps enrere sdaprofitaren en algun forn de calç i sempre com a material de construcció. Abunden els fenòmens càrstics, amb coves i avencs, en alguna de les quals s’han fet troballes prehistòriques (coves del Pany i de la Masia, a prop del riu de Foix, amb materials del’eneolític).
El poble de Torrelles de Foix
El poble de Torrelles de Foix és situat en una petita plana (368 m d’altitud), a l’esquerra de la riera de Pontons. El 2005 tenia 1 321 h. L’església parroquial de Sant Genís va ser fundada a mitjan segle XVIII, ja que la parròquia antiga era ladeSantaMariade Foix. Des de la segona meitat del segle XVI els Peguera, senyors deFoix, hi tingueren un castell o casa senyorial, amb capella dedicada a la Mare de Déu del Roser. Del casal dels Peguera, només en queda un mur i algunes restes esparses al soterrani que hi ha a la casa que ocupa avui l’antic emplaçament. La capella del Roser, a la plaça de les Moreres, havia estat construïda al segle XVI i durant molt detemps s’utilitzà com a garatge; actualment acull la biblioteca municipal. A prop del poble, aigua amunt de la riera de Pontons, hi ha l’indret de le Dous, les aigües de les quals són ara aprofitades per a l’abastament del poble.
Festes
Com arribar-hi
[google-map-v3 shortcodeid=”590e6892″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”torrells de foix{}1-default.png” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]
Fotos
Clica la foto i veus les del poble
Clica els enllaços
Estacions i creus de terme de la Comarca
Pàgina web.