La vila d’Isona és la capital del municipi d’Isona i Conca Dellà Comarca Pallars Jussà (Lleida)
Creat el 1970 amb la unió dels antics municipis d’Isona,Benavent de Tremp, Conques, Figuerola d’Orcau, Orcau i Sant Romà d’Abella.
A Isona hi anem el 3 d’Octubre de 2010, que és el començament d’aquesta historia desprès de Abella de la Conca i Artesa de Segra
Dades de la vila
Gentilici | Isonenc, isonenca |
Malnom | jueus |
Superfície | km² |
Altitud | 660 msnm |
Població (2006) • Densitat |
654 hab. |
Breu historia
El municipi d’Isona i Conca Dellà va néixer l’any 1970 amb l’annexió de diferents pobles: Isona, Covet, LLordà, Masos de Sant Martí, Siall, Benavent de la Conca, Biscarri, Gramenet, Montodó, Conques, Sant Romà d’Abella, Basturs, Orcau i Figuerola d’Orcau.
L’alçada mitja sobre el nivell del mar la situen entre 600 i 700 m. El seu territori, la Conca Dellà, està molt ben delimitat geogràficament, envoltat per totes bandes per diferents serralades, excepte per l’oest que s’obre al riu Noguera Pallaresa. La seva economia és basicament agrícola i ramadera. Aquesta zona ha estat des de l’antiguitat el pas obligat de les vies de comunicació terrestres entre la Catalunya Oriental i Central i el territori pirinenc occidental de Catalunya. Aquest fet es tradueix en la gran quantitat de vestigis històrics que han arribat fins als nostres dies.
L’abril de l’any 1.995 es va obrir al públic el Museu de la Conca Dellà que ofereix la possibilitat de descobrir un nou territori, que temps enrere va ser ocupat per la cultura romana, i molt abans, habitat pels últims dinosaures que van trepitjar la Terra. Des d’aquest centre museístic s’ofereix la possibilitat de realitzar diferents itineraris per la zona per tal de conèixer-la més a fons. Així doncs, es poden veure jaciments de petjades i ous de dinosaures, vestigis de la ciutat romana d’Aeso, algunes de les esglésies i castells que ens han perdurat fins avui i tot el magnífic patrimoni natural que ens envolta.
Festes
El dimarts de Carnestoltes a Isona , es celebra la festa de la Guixa . Durant el matí, sobre foc fet a terra es realitza la cocció dels calders de La Guixa.
La Guixa és una mena d’escudella elaborada amb tocino, fideus, cigrons, carabassa, arròs, mongetes,… Els ingredients de la guixa es recullen el dissabte anterior per les cases del poble en la tradicional “plega”. Aquesta consisteix en una carrossa guarnida, que es seguida per una gran colla d’infants disfressats. Aquests es recorren totes les cases del poble i demanen els ingredients de la Guixa. Normalment, els habitants d’Isona contribueixen aportant qualsevol dels ingredients de la Guixa, o donant una petita quantitat de diners que ajudarà a comprar els ingredients que manquin o per acabar de cobrir les despeses de la festa.
Festa major
Data: Darrer diumenge d’Agost
Llocs de silenci
Com arribar-hi
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”isona Catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]
Fotos
Clica la foto
Clica els enllaços
Fotos natura de la Prov. de Lleida
Pàgines web
El llibre “Temps de vellut” escrit per Rosa Bernat Llagunes, descriu la vida del poble d’Isona entre els anys 40 fins a mitjans dels anys 50 del segle XX. D’una manera delicada i poetica la Rosa et porta per situacions de la vida quotidiana, festes del poble…Molt recomanable.
Molt agraida pel teu comentari envers el meu llibre TEMPS DE VELLUT. Portem el mateix cognom. És casualitat? Des d’Isona…